Midt i sommerferien har det tyske oljeselskapet DEA fått tillatelse til å prøvebore etter olje, helt på kanten til Lofoten. At et oljeselskap får tillatelse til å prøvebore i Norge er ingen overraskelse. Så hvorfor hisser miljøvernere seg opp over akkurat dette?
Om skribenten
Andreas Randøy er redaksjonsmedlem i Pan og sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.
Blokken ble først foreslått åpnet gjennom konsesjonsrunde i 2010, hvorpå både Havforskningsinstituttet og Miljødirektoratet «frarådet sterkt» mot åpningen. Årsaken var at området ligger nært viktige gytefelt for fiske, sjøfuglkolonier, og at blokken overlapper med korallområdet i Trænarevet.
Les mer
Oljeforkjempere med kildebruk på bånn
Få de viktigste Pan-sakene på mail en gang i uka. Klikk her.
Området ble ikke åpnet gjennom konsesjonsrunden i 2010, men ble i stedet innlemmet i en TFO året etter, en ordning hvor oljenæringen hvert år får tildelt noen ekstra blokker, i såkalte «modne områder». Hva som hadde fått området til å modne på et år er uklart. Havforskningsinstituttet har siden kritisert TFO-ordningen, ettersom kravene til miljøfaglige råd og demokratisk deltagelse er dårligere enn i de ordinære konsesjonsrundene.
På kanten til Lofoten
Oljeriggen skal ligge helt på kanten til området som Arbeiderpartiet tidligere i år gikk inn for å midlertidig verne fra oljenæringen. Gjennom bruk og utslipp av giftige kjemikalier og risiko for et akutt utslipp, er Lofoten, Vesterålen og Senja igjen truet. Økosystemet i og rundt LoVeSe forholder seg ikke til grensene satt av oljebyråkratene. Det gjør ei heller havstrømmene, og et oljeutslipp her vil kunne bringe oljen videre inn i Lofoten, viser en analyse gjennomført av meteorologisk institutt.
Oljeselskapet har fått tillatelse til å bore helt frem til skuddårsdagen, 29. februar. Da kan lofotfiske og gyting være godt i gang.
I år har det vært viktig for regjeringen å redde klimaet ved å ofre natur til vindkraften. Natur og Ungdom har varslet at de vil klage vedtaket inn til klima- og miljødepartementet. Da må Ola Elvestuen ta stilling til noe langt enklere: om han vil ofre naturen for å ødelegge klimaet enda mer.