Gibbs og Moore er begge fra Flint i Michigan og kjenner hverandre godt. Gibbs var medprodusent på Moores film «Fahrenheit 9/11» (2004). «Planet of the Humans» synes derimot i all hovedsak å være Gibbs’ verk. Han er regissør, han er forteller – og til og med komponist.
Filmopptakene er gjort gjennom mer enn ti år, uten at tidspunktene er angitt. Filmteamet oppgir å ikke ha fløyet i forbindelse med filmen, og alle originalopptak er fra USA. Filmen slakter gjennom 100 minutter vind-, sol- og bioenergi som løsninger for klima- og naturkrisene vi er oppe i.
Mange av påstandene om fornybar energi, særlig om effektiviteten til solceller, er utdaterte. Det er blitt påpekt at flere av scenene beskrives på en villedende måte, f.eks. et post-industrielt ørkenlandskap som beskrives som en «solar desert» der solcellene skal ha blitt forlatt, men som i virkeligheten ventet på installasjonen av nye solceller.
Filmens kritikk av sol-, vind- og bioenergi leder videre til kraftig kritikk av profilerte amerikanske miljøvernere som Bill McKibben og Al Gore. De anklages for å ha solgt seg til mektige kapitalinteresser ved å skrive under på «grønn vekst»-budskapet, der løsningen er teknologisk. Filmens belegg for påstandene er korte klipp av uttalelser og samarbeid de har hatt med ulike aktører. Bl.a. McKibben har skrevet at filmen tillegger dem meninger de ikke har.
Les og se mer
«Planet of the Humans»: Stakkars USA
Se filmen: Planet of the Humans (YouTube)
Livestream med Michael Moore, Jeff Gibbs, Ozzy Zehner og Clare Farrell (grunnlegger av Extinction Rebellion) 5. mai 2020
Bill McKibbens tilsvar: "A Bomb in the Center of the Climate Movement’: Michael Moore Damages Our Most Important Goal"
Tre artikler som går grundig gjennom energipåstandene i filmen:
Inside Climate News: "Inside Clean Energy: 6 Things Michael Moore’s ‘Planet of the Humans’ Gets Wrong"
Bloggeren Ketan Joshi: "Planet of the humans: A reheated mess of lazy, old myths"
Vox: "Michael Moore produced a film about climate change that’s a gift to Big Oil"