- 24. april skal vi sette rekord i antall klimamarkeringer i landet på én dag. Vi mobiliserer til streik fra skole, hjemmekontor eller videoundervisning, men ikke streik fra koronakarantene. Vi er tross alt smart ungdom som lytter til forskere, sier Agnes Granli Lægreid, som er en av initiativtakerne til skolestreik i Norge.
Arrangørene av klimastreiken hadde på forhånd varslet at de ventet tusenvis av streikende den 24. april. I en pressemelding skriver ungdommene at de skal forsøke å samle små grupper med streikere over hele landet, istedenfor store markeringer. Dette forutsetter at rådene fra myndighetene tillater dette.
Det er flere enkeltpersoner som de siste året har tatt initiativ til store skolestreiker for klima i Norge, i tillegg til organisasjoner som Spire, Changemaker, KFUK KFUM Global, Natur og Ungdom og World Saving Hustle. For et år siden mobiliserte de mer enn 40.000 ungdom i hele landet.
- Nå, mer enn noen gang før, trenger vi å kjenne på mangfoldet i klimabevegelsen. Vi er midt i flere krisesituasjoner samtidig. Vi må tilpasse oss, men ikke miste fokus på målene. Vi må stå sammen, selv om vi er fysisk fra hverandre, sier Tina Våje, en av initiativtakerne.
Studentstreik utsatt på ubestemt tid
Fram til forrige uke har det vært ukentlige skolestreiker for klima. Studenter på flere studiesteder har mobilisert til en stor studentstreik 20. mars som nå er utsatt fram til høsten for å unngå unødig smittespredning.
- Selv om mye må endres, er initiativtakere og organisasjonene enige om at vi ikke kan avlyse all klimamobilisering. Når løsningen på klimakrisa virker enda fjernere enn vanlig, må vi finne nye måter å samles og stå på kravene. Vi vet ikke hvilke helseråd som vil komme før 24. april, men vi kan streike for klima uten å bryte dem. Derfor har vi studentene tenkt å bli med på å sette streikerekord 24. april og å oppfordre til #climatestrikeonline 20.mars, sier Aurora Kobernus, leder i Naturvernstudentene på UiO.